Nackskador


Vanligt förekommande nackskador som vi behandlar är exempelvis nackspärr och whiplashskador

Kontakta oss Boka tid
Nackskador

Nackskada – Whiplash & Nackspärr

Nackskador är ett av de skadeområden som vi på Full Funktion behandlar dagligen. Varje år får tusentals svenskar nackvärk som beror på sträckning, överansträngning, åldrande, diskbråck eller olyckor som exempelvis en whiplashskada.

Det vanligaste som vi människor uppfattar är att nacken “låser” sig och blir extremt stel. Man får svårigheter att vrida på huvudet och böja på nacken. Sådana typ av problem brukar gå över efter ett par dagar, värt att tänka på är att försöka röra sig så mycket som möjligt.

Går smärtan inte över, bör man inte ignorera smärta i nacken/halsryggen, speciellt inte om du upplever den som akut nacksmärta eller långvarig. De sju första kotorna som halsryggen består av och som går från skallbasen ned strax förbi skulderbladen bör undersökas vid smärta.

Nacksmärta

Den vanligaste nacksmärtan är den som man direkt kopplar till nacken eftersom smärtan upplevs sitta där. Men sedan finns det nacksmärta som sprider sig vidare ner mot axlarna och armarna. Du kan exempelvis känna att styrkan i axlar & armarnas muskler upplevs mindre. Ett diskbråck kan exempelvis vara en skada som orsakar den här typen av smärta. När disken buktar inåt mot ryggmärgen kan den irritera någon av de nerver som leder från ryggmärgen ut till armarna och den övre delen av bålen. Vilket kan leda till minskad känsel och att armar & händer sticker samt domnar bort.
Den här typen av nacksmärta behöver nödvändigtvis inte betyda att du har ont i nacken, men den bakomliggande orsaken kan sitta i nacken.

Nedan presenterar vi närmare skadorna nackspärr och whiplash, där ni kan läsa närmare om symptom och behandlingar för dem.


Vanliga Nackskador

Whiplash

Whiplash även kallad pisksnärtsskada är en stukning av nacken, som kan ske när man t.ex. blir påkörd bakifrån i trafiken..

Läs mer

Nackspärr

Akut nackspärr är en plötslig kramp i nackmusklerna vilket leder till att man blir stel, svårt att vrida huvudet och smärta i nacken..

Läs mer


Samarbetspartners