Axelskador

Vanliga axelskador som många har problem med är exempelvis frozen shoulder, inklämningssyndrom & rotatorkuffskada. Läs mer om de exakta symptomen

Kontakta oss

Boka behandling

Ont i axeln – Skador och besvär i axel

När du har i ont i axeln så betyder det inte nödvändigtvis att du drabbats av någon skada. Smärta i axeln kan komma av mängder av olika orsaker. Du kan exempelvis ha överansträngd din axel, genom ökad träningsdos. Alternativt att du använt axeln i ställningar/positioner som den inte är van att användas den i.

Symptom – Ont i axeln

Symptomen för smärta i axeln kan såklart variera, med den gemensamma nämnaren såklart, att det gör ont i axeln. Du kan läsa mer om de vanligaste axelskadorna som vi behandlar på Full Funktion, här nedan. Där får du samlad info om symptom och rekommenderad behandling.

Frozen shoulder

Frozen Shoulder/frusen skuldra är ett tillstånd där man känner smärta, värk och framförallt stelhet i axeln. Läs mer om symptom och behandling..
Vad är frozen shoulder?
Frozen Shoulder eller frusen skuldra som det ibland kan kallas på svenska är ett tillstånd där man känner smärta, värk och framförallt stelhet i axeln. Namnet kommer ifrån att man efter tag oftast upplever sig som extremt stel och får betydligt sämre rörelseförmåga i axeln.

Symptom frozen shoulder

Frozen shoulder kan vara ett oerhört smärtsamt och jobbigt tillstånd. Många gånger får personen inte upp armen eller armarna, mer än rakt ut från kroppen pga smärtan. Den försämrade rörelseförmågan och ökade smärtan vid vardagliga rörelser som borstande av tänderna, sovandes på axeln brukar vara tydliga symptom för frozen shoulder. Har du gått en tid med skadan så kan det vara svårt för dig att få upp armen i 90 grader och i princip omöjligt att lyfta den ovanför.

Behandling frozen shoulder

Som med de flesta axelskador så behövs det fastställa att det är frozen shoulder som du drabbats av. Så ett besök hos en naprapat är ett första steg för påbörja behandlingen och eventuell regab. Behandling/rehabiliteringstiden skiljer sig från person till person. De moderna behandlingstekniker som finns idag kan korta ned rehabiliteringstiden för just dig.

Rotatorkuffskada

Vanligaste typen av rotatorkuffskada drabbar den dominanta armen och sitter oftast i senan. Idrottare och hantverkare löper störst risk att drabbas av rotatorkuffskada..

Vad är rotatorkuffskada?

Rotatorcuffen består av fyra st muskler som omger axelleden. Dessa fäster in som senor runt överarmens ledhuvud. De här musklerna/senorna har som funktion att dels hålla överarmens ledhuvud på plats mot den väldigt och som namnet lite avslöjar, hjälpa till att lyfta och rotera axeln.
Den vanligaste typen av rotatorkuffskada drabbar den dominanta armen och sitter oftast i senan. Idrottare och hantverkare som gör mycket monotona rörelser ovanför axelleden löper större risk att drabbas av rotatorkuffskada. Exempel är tennisspelare, tyngdlyftare samt snickare och målare.

Symptom rotatorkuffskada

Symptomen för rotatorkuffskada kan skilja en hel del men oftast är det en djup värk i axeln. Där man exempelvis har nattliga besvär om du ligger på den skadade axeln. Du kan även uppleva svaghet för vissa rörelser, t.ex. när du skall kamma håret. Det kan även vara så att du har knäppande/knakande ljud när man rör axeln.

Behandling rotatorkuffskada

Det första man behöver göra när man misstänker en rotatorkuffskada är att boka en tid hos en legitimerad naprapat. Så att de kan fastställa att det inte är något annan typ av skada eller bakomliggande orsak som lett till symptomen. När det är fastställt så kommer behandlingen av rotatorkuffskada se lite annorlunda beroende på ålder, aktivitetsnivå, hälsa och typen av skada.

Inklämningssyndrom

Inklämningssyndrom kan innebära att senorna runt rotatorkuffen eller en slemsäck vid axeln har kommit i kläm. Läs mer om behandling av inklämningssyndrom.

Vad är inklämningssyndrom?

Smärta i axeln kan bero på inklämningssyndrom vilket innebär att senorna runt rotatorkuffen eller en slemsäck vid axeln har kommit i kläm. Symptomen vid inklämningssyndrom är att smärta uppkommer när man höjer sin arm ovanför axelhöjd eller vrider axeln i olika positioner.

Att ha ont i axlarna är ofta besvärligt och förhindrar oss i vår vardag. En vanlig orsak till inklämning är en felaktig stabilisering av musklerna runt skulderbladet vilket gör att slemsäck eller senor kommer i kläm.

Behandling inklämningssyndrom?

Våra naprapater är mycket kunniga när det kommer till inklämningssyndrom, och det första som bör göras om du har dessa symptom. Är att fastställa att det är inklämningssyndrom. Det finns nämligen andra skador med liknande symptom, t ex frozen shoulder och instabilitet i leden.

Först därefter kan behandling av inklämningssyndrom genomföras. Där det kan behövas aktiv vila från ansträngning av axeln och rehab.