Fotskador

Hälsporre, fotledsinstabilitet är vanligt förekommande fotskador som kan kräva behandling. Läs mer om de exakta symptomen för de exakta skadorna.

Kontakta oss

Boka behandling

Fot- och hälskador

Vanliga problem våra kunder upplever när det kommer till fötterna är överpronation. Detta kan i vissa fall bero på en fotledsinstabilitet vilket vanligtvis uppstår efter en fotledsstukning. Då är risken stor att man skadar ett ledband som är viktig för fotens stabilitet och biomekaniken i foten förändras. Överpronation är en mycket vanlig orsak till benhinnesmärta och plantarfasciit.

Fotledsinstabilitet och förlorad biomekanik i foten kan även uppstå hos individer som är mycket rörliga i sina leder. När man skadar ett ledband tappar man inte bara stabiliteten utan också koordinationen och balansen i fotleden. Därför är det viktigt att utföra en adekvat rehabilitering för att minska riskerna för en ny stukning. Andra problem som kan uppstå är även hammartå, snedställt stortåled (hallux valgus/ rigidus) samt förtjockning av nervvävnad (mortus neurom/ syndrom).

Ont i hälen kan bero på hälsporre (plantar fasciit) och uppkommer vid överbelastning av vävnadsfästet för plantarfascian. Att bli frisk från hälsporre brukar ta tid. Det är viktigt att jobba med rörlighet och stärka upp muskulaturen under foten. Det är även effektivt att använda sig av inläggssulor som ger ett ordentligt stöd vid hålfoten för att lindra eventuell knä- eller hälsmärta.

Tillverkning av ortopediska inläggssulor

Efter utförd löp – och gånganalys kan vi erbjuda skoinlägg i form av formgjutna sulor och hålfotsinlägg efter dina behov.

Du bör alltid få din fot undersökt av en professionell yrkesutövare för att få en korrekt diagnos och behandling.

Hammartå

Hammartå, även kallat klotå. Innebär att en eller flera tår intill stortån har krökt sig, vilket gör dem kloliknande.

Vad är hammartå?

Hammartå kallas även logiskt nog för klotå, då tårna krökt sig som en klo. Namnet hammartå kommer från att leden i tån är böjd på ett sätt som påminner om en hammare. Man brukar särskilja klotå och hammartå beroende på vilken led det är som är böjd.

Symptom hammartå

Likt hallux valgus är vanligtvis första symptomen att man har ont eller får skavsår i skorna. Vanligtvis brukar det skapas en förhårdnad ovanpå den tå som är krökt då den ligger och skaver.

Behandling hammartå

Första tipset om du misstänker att du har hammartå är att se över dina skor & inlägg. Du bör ha skor där du har utrymme för tårna och där ingen av dem ligger och skaver i ovansidan av skon. Formgjutna inlägg kan också hjälpa dig att lyfta det främre fotvalvet och kan därmed avlasta och passivt räta ut tårna.

Hallux valgus

Hallux valgus betyder snedställd stortå. Det betyder att stortån pekar mot de andra tårna, vilket kan skapa en knöl på insidan av foten.

Vad är Hallux valgus?

Tillståndet hallux valgus betyder att du har en snedställd tå som pekar utåt (dvs mot dina andra tår på foten). När stortån pekar mot de andra tårna kan en knöl uppstå på insidan av foten (utsidan av stortån). Vilket gör att det kan bli svårt för den personen att hitta skor som inte klämmer där. 9 av 10 som får hallux valgus är kvinnor och det är vanligt att det börjar i medelåldern.

Symptom Hallux valgus

Du kan uppleva symptom på hallux valgus även som tonåring. Oftast ser man det genom att stortån vinklas ut mot de andra tårna. Samt att mellanrummet mellan stortån och tån intill minimeras. Det första tecknet brukar vara att nya skor skaver.

Behandling Hallux valgus

Det snabbaste sättet att försöka få behandling av hallux valgus är att få hjälp med köp av skor & inlägg. I de allra flesta fallen brukar det räcka med att köpa bredare skor, samt få ortopediska inlägg anpassade efter dina fötter.

Vad är benhinneinflammation?

Benhinnesmärta och benhinneinflammation (periostit, medialt tibiasyndrom eller medialt tibiaperiostit) är en idrottsskada som uppstår vid inflammation och förtjockning av fascian in mot benhinnan som finns på insidan av underbenet.

Behandling benhinneinflammation

Benhinnesmärta kan uppstå pga av överträning eller av att man använder fel skor under en längre tid. Benhinneinflammation tar lång tid att läka och det är viktigt att behandlingen utförs rätt. Vid skada bör man först och främst ta reda på orsaken till problemen och få en korrekt diagnos. Det är även viktigt att man använder rätt typ av skor och skoinlägg om det föreligger pronation eller smärtor i foten.

Tillverkning av ortopediska inläggssulor

Efter utförd löp- och gånganalys kan vi erbjuda skoinlägg i form av formgjutna sulor och hålfotsinlägg efter dina behov.

Kontakta oss för att få hjälp om du misstänker att du har benhinneinflammation/benhinnebesvär.

https://fullfunktion.se/wp-content/uploads/2021/09/inner_image_07.jpg

Fotledsinstabilitet

Fotledsinstabilitet är en skada som ofta uppstår efter stukad fot då risken är stor att man har skadat det ledband som håller upp fotens stabilitet.

Fotledsinstabilitet är en skada som ofta uppstår efter stukad fot då risken är stor att man har skadat det ledband som håller upp fotens stabilitet. Det är därför viktigt vid fotledsstukning att man inte utför någon hårdare träning innan stukningen har läkt klart.

Behandling av fotledsinstabilitet

Fotledsinstabilitet kan även uppstå hos de som har överrörliga leder. När man skadat ett ledband tappar man inte bara stabiliteten utan också den koordination och balans som finns i fotlederna. Det är därför viktigt att man utför en adekvat rehabilitering för att minska riskerna för att en ny stukning eller ledbandsskada ska uppstå

Hälsporre

Den inflammatoriska skadan hälsporre uppkommer vid överbelastning av vävnadsfästet vid plantarfascian-senan (fotvalvsplattan).

Vad är hälsporre?

Hälsporre (plantar fasciit, hälsmärta) är en inflammatorisk skada som uppkommer vid överbelastning av vävnadsfästet vid plantarfascian-senan (fotvalvsplattan). Plantarfascian är en stark vävnad som löper från hälbenet, fram under foten och fäster på basen av tåbenen. Detta bindvävsstråk hjälper till att behålla hålfotens båge och utsätts för stor kraft, särskilt i dess relativt smala fäste mot hälbenet, när man exempelvis går eller löper.

Behandling hälsporre

Hälsporre är en vanlig skada särskilt bland idrottsutövare och dansare, men även hos tyngre personer och där fotens biomekanik har försämrats.. Det brukar ta tid att bli frisk och det är viktigt att skadan behandlas rätt. Man kan skynda läkningsprocessen genom övningar för att stärka upp muskulaturen under foten. Det är även effektivt att använda sig av inläggssulor / skoinlägg som ger ett ordentligt stöd vid hålfoten.