Kontakta oss
Boka behandling
Nackskador är ett av de skadeområden som vi på Full Funktion behandlar dagligen. Varje år får tusentals svenskar nackvärk som beror på sträckning, överansträngning, åldrande, diskbråck eller olyckor som exempelvis en whiplashskada.
Det vanligaste som vi människor uppfattar är att nacken “låser” sig och blir extremt stel. Man får svårigheter att vrida på huvudet och böja på nacken. Sådana typ av problem brukar gå över efter ett par dagar, värt att tänka på är att försöka röra sig så mycket som möjligt.
Går smärtan inte över, bör man inte ignorera smärta i nacken/halsryggen, speciellt inte om du upplever den som akut nacksmärta eller långvarig. De sju första kotorna som halsryggen består av och som går från skallbasen ned strax förbi skulderbladen bör undersökas vid smärta.
Den vanligaste nacksmärtan är den som man direkt kopplar till nacken eftersom smärtan upplevs sitta där. Men sedan finns det nacksmärta som sprider sig vidare ner mot axlarna och armarna. Du kan exempelvis känna att styrkan i axlar & armarnas muskler upplevs mindre. Ett diskbråck kan exempelvis vara en skada som orsakar den här typen av smärta. När disken buktar inåt mot ryggmärgen kan den irritera någon av de nerver som leder från ryggmärgen ut till armarna och den övre delen av bålen. Vilket kan leda till minskad känsel och att armar & händer sticker samt domnar bort.
Den här typen av nacksmärta behöver nödvändigtvis inte betyda att du har ont i nacken, men den bakomliggande orsaken kan sitta i nacken.
Nedan presenterar vi närmare skadorna nackspärr och whiplash, där ni kan läsa närmare om symptom och behandlingar för dem.
Whiplash även kallad pisksnärtsskada är en stukning av nacken, som kan ske när man t.ex. blir påkörd bakifrån i trafiken..
Whiplash även kallad pisksnärtsskada är ingen diagnos utan mer en beskrivning av en händelse. Ca 70% av alla whiplashskador uppstår i samband med trafikolyckor. När en bilist exempelvis kör in i en annan bilist bakifrån. Kvinnor drabbas oftare av whiplash än vad män gör.
Symptomen för en whiplashskada kan komma direkt i samband med exempelvis trafikolyckan. Men det är väldigt vanligt att det dröjer ett par dagar, till och med någon vecka innan du börjar få symptom eller besvär.
Det första symptomet är vanligtvis stelhet och värk i nacken. Men sedan kan du även få symptom som; huvudvärk, smärta som strålar ut i armarna, yrsel, koncentrationssvårigheter och lindrigare minnesstörningar.
Om du råkat ut för en whiplashskada och besöker den offentliga vården tillexempel, så kommer de att troligtvis genomföra en röntgen. För att utesluta skador på skelettet, för whiplash syns nämligen inte på någon röntgen. Vi naprapater undersöker istället ledfunktion i nacke & rygg. När den värsta smärtan lagt sig kan vi behandla de delar av kotpelaren som saknar full rörlighet.
Rotatorcuffen består av fyra st muskler som omger axelleden. Dessa fäster in som senor runt överarmens ledhuvud. De här musklerna/senorna har som funktion att dels hålla överarmens ledhuvud på plats mot den väldigt och som namnet lite avslöjar, hjälpa till att lyfta och rotera axeln.
Den vanligaste typen av rotatorkuffskada drabbar den dominanta armen och sitter oftast i senan. Idrottare och hantverkare som gör mycket monotona rörelser ovanför axelleden löper större risk att drabbas av rotatorkuffskada. Exempel är tennisspelare, tyngdlyftare samt snickare och målare.
Symptomen för rotatorkuffskada kan skilja en hel del men oftast är det en djup värk i axeln. Där man exempelvis har nattliga besvär om du ligger på den skadade axeln. Du kan även uppleva svaghet för vissa rörelser, t.ex. när du skall kamma håret. Det kan även vara så att du har knäppande/knakande ljud när man rör axeln.
Det första man behöver göra när man misstänker en rotatorkuffskada är att boka en tid hos en legitimerad naprapat. Så att de kan fastställa att det inte är något annan typ av skada eller bakomliggande orsak som lett till symptomen. När det är fastställt så kommer behandlingen av rotatorkuffskada se lite annorlunda beroende på ålder, aktivitetsnivå, hälsa och typen av skada.