Falsk ischias


Falsk ischias är betydligt vanligare än ischias. Skillnaden är att problemet inte beror på skada på diskarna

Kontakta oss Boka tid

Vad är falsk ischias?

Falsk ischias påminner såklart väldigt mycket om den äkta ischias. Oftast upplever man en smärta i ländryggen som strålar ned i benen. Vilket många tror är ischias. Den stora skillnaden mellan falsk ischias och äkta ischias är att den först och främst inte är lika intensiv i smärtan. Sedan beror falsk ischias inte på skador i en disk eller problem alls med ischiasnerven. Därav namnet falsk ischias.
Vad falsk ischias beror på kan vara många, och därför behöver man oftast bli undersökt för att hitta de bakomliggande orsakerna. Några faktorer kan exempelvis vara;

  • Överansträngning eller felbelastning av ryggen
  • Olika längd på din ben
  • Du går eller springer i felaktiga skor
  • Du har en gammal skada i ben eller fot som utlöser smärtan

Behandling av falsk ischias

Behandlingsmetoden av falsk ischias skiljer sig kraftigt. Som redan nämnt finns det flertal olika faktorer som kan vara utlösande till smärtan. Först och främst behöver vi fastställa att det är falsk ischias och inte exempelvis diskbråck som du drabbats av. Efter fastställandet kan en av våra rutinerade naprapater göra en grundlig undersökning och behandla dig utefter dina förutsättningar. Den behandlingen kan innefatta stretching, massage, akupunktur för att nämna några.