Diskbråck


Mellan nästan varje kota i rygg & nacke sitter en disk. När den disken går sönder kallas det vanligtvis för diskbråck.

Kontakta oss Boka tid

Vad är diskbråck?

Mellan de alla flesta kotor i rygg och nacke sitter en så kallad disk emellan dem. När den disken går sönder kan den börja bukta inåt mot ryggmärg eller nervrötter vilket kan leda till att man får ont i ryggen. Att disken går sönder är relativt vanligt och de allra flesta vet inte om det. Men när den buktar mot ryggmärg & nervrötter uppstår smärta. I vissa fall uppstår ischias, alltså att det smärtar ned i benen.

Symptom diskbråck

Symptomen vid diskbråck varierar från person till person, samt vilken disk det är som har brustit. Det är väldigt ovanligt att en disk brister i bröstryggen. Vanligast är nere i ländryggen och ibland i nacken. Vanligast är självklart smärta där disken brustit, men ett annat vanligt är just ischias. Att det strålar ned i benen, vilket kan leda till instabilitet och domningar.

Behandling av diskbråck

En mycket ovanlig behandling är operation för diskbråck, men det händer. Vanligast är att du söker behandling för det och att du blir av med smärtan inom ett par veckor. Först och främst behöver man konstatera att det är diskbråck och inget annat som orsakar smärtan. Det kan krävas en röntgen av ryggen för att behöva fastställa diskbråcket. Men när det är fastställt kan vi på Full Funktion exempelvis hjälpa dig med behandling och träningsprogram för att minska smärtan.