Whiplash


Whiplash även kallad pisksnärtsskada är en stukning av nacken, som kan ske när man t.ex. blir påkörd bakifrån i trafiken.

Kontakta oss Boka tid

Vad är whiplash (pisksnärtsskada)?

Whiplash även kallad pisksnärtsskada är ingen diagnos utan mer en beskrivning av en händelse. Ca 70% av alla whiplashskador uppstår i samband med trafikolyckor. När en bilist exempelvis kör in i en annan bilist bakifrån. Kvinnor drabbas oftare av whiplash än vad män gör.

Symptom whiplash (pisksnärtsskada)

Symptomen för en whiplashskada kan komma direkt i samband med exempelvis trafikolyckan. Men det är väldigt vanligt att det dröjer ett par dagar, till och med någon vecka innan du börjar få symptom eller besvär.
Det första symptomet är vanligtvis stelhet och värk i nacken. Men sedan kan du även få symptom som; huvudvärk, smärta som strålar ut i armarna, yrsel, koncentrationssvårigheter och lindrigare minnesstörningar.

Behandling whiplash (pisksnärtsskada)

Om du råkat ut för en whiplashskada och besöker den offentliga vården tillexempel, så kommer de att troligtvis genomföra en röntgen. För att utesluta skador på skelettet, för whiplash syns nämligen inte på någon röntgen. Vi naprapater undersöker istället ledfunktion i nacke & rygg. När den värsta smärtan lagt sig kan vi behandla de delar av kotpelaren som saknar full rörlighet.

Kontakta oss eller boka en tid här på hemsidan om du misstänker att du har råkat ut för en whiplashskada (pisksnärtsskada).