Schlatterknä / Slatter


Orsaken till schlatterknä beror på att tillväxtzonen och växtprocessen rubbas med smärta som följd.

Kontakta oss Boka tid

Vad är schlatterknä / slatter?

Shlatterknä / Morbus Schlatter ser man nästan uteslutande hos äldre barn och vuxna. Orsaken beror på att tillväxtzonen och växtprocessen rubbas med smärta som följd. Allra vanligast är att schlatterknä uppstår hos idrottsutövande ungdomar mellan 8-15 år. Det vill säga, barn som inte vuxit klart.

Vid schlatterknä/ Morbus Schlatter/ Osgood Schlatter uppstår smärta där knäskålssenan fäster mot underbenet. Smärtan kan upplevas som allt från svag till intensiv vid en sådan grad att man är begränsad från större rörelser. Där schlatterknät är inflammerat återfinns ofta en svullnad eller förtjockning som är öm och som skapar smärta vid beröring. Smärtan blir mer intensiv vid aktiviteter som exempelvis benböj, gång i trappor, jogging eller hopp.

Behandling Schlatterknä / slatter?

Schlatterknä är i sig helt ofarligt som oftast läker ut av sig själv. Eftersom det oftast drabbar unga så försvinner besvären hos de allra flest. Men för de som drabbas så kan det fortfarande vara väldigt besvärligt och behöva utstå en hel del smärta. Det bästa är att fortsätta träna och vara aktiv så länge in smärta uppstår.

För att vara säker på att det är schlatterknä kan du boka en tid hos en av våra naprapater. Vi kan då också hjälpa till med övningar och råd för att kunna minska smärtan & andra besvärande symptom. Men framförallt också för att konstatera att det inte är något annat än schlatterknä.

Kontakta en av våra naprapater eller boka en tid direkt här via hemsidan!