Rotatorkuffskada


Vanligaste typen av rotatorkuffskada drabbar den dominanta armen och sitter oftast i senan. Idrottare och hantverkare löper störst risk att drabbas av rotatorkuffskada.

Kontakta oss Boka tid

Vad är rotatorkuffskada?

Rotatorcuffen består av fyra st muskler som omger axelleden. Dessa fäster in som senor runt överarmens ledhuvud. De här musklerna/senorna har som funktion att dels hålla överarmens ledhuvud på plats mot den väldigt och som namnet lite avslöjar, hjälpa till att lyfta och rotera axeln.
Den vanligaste typen av rotatorkuffskada drabbar den dominanta armen och sitter oftast i senan. Idrottare och hantverkare som gör mycket monotona rörelser ovanför axelleden löper större risk att drabbas av rotatorkuffskada. Exempel är tennisspelare, tyngdlyftare samt snickare och målare.

Symptom rotatorkuffskada

Symptomen för rotatorkuffskada kan skilja en hel del men oftast är det en djup värk i axeln. Där man exempelvis har nattliga besvär om du ligger på den skadade axeln. Du kan även uppleva svaghet för vissa rörelser, t.ex. när du skall kamma håret. Det kan även vara så att du har knäppande/knakande ljud när man rör axeln.

Behandling rotatorkuffskada

Det första man behöver göra när man misstänker en rotatorkuffskada är att boka en tid hos en legitimerad naprapat. Så att de kan fastställa att det inte är något annan typ av skada eller bakomliggande orsak som lett till symptomen. När det är fastställt så kommer behandlingen av rotatorkuffskada se lite annorlunda beroende på ålder, aktivitetsnivå, hälsa och typen av skada.

Kontakta en av våra naprapater eller boka en tid direkt här via hemsidan för att få hjälp med din axelskada!